Cum iti faci pasaport temporar la urgenta?

0
2574

Te- ai hotarat in ultimul moment sa pleci in concediu intr-o tara din afara Uniunii Europene? In cazul in care nu ai pasaport sau constati ca pasaportul tau e expirat este necesar sa iti faci pasaport temporar la urgenta pentru a pierde vacanta asteptand sa fie eliberat pasaportul clasic. Ce trebuie sa faci pentru a obtine un pasaport temporar la urgenta?

Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a obtine pasaportul temporar la urgenta?

Din 2018, conditiile pentru eliberarea pasaportului temporar la urgenta s-au modificat, pentru a elimina cozile interminabile care transformau un serviciu ce, prin natura lui, trebuia sa fie unul eficient si rapid intr-un serviciu anevoios si greoi. Astfel, dupa modificarile legislative, pentru a solicita un pasaport temporar eliberat la urgenta trebuie sa dovedesti urgenta. Practic, trebuie sa arati autoritatilor motivul pertinent pentru care soliciti eliberarea la urgenta si nu poti astepta pentru eliberarea unui pasaport electornic obisnuit. Asadar, alaturi de actele necesare pentru eliberarea pasaportului pregateste si un documente care sa ateste necesitatea eliberarii pasaportului in regim de urgenta.

Ce este pasaportul temporar la urgenta?

Pasaportul temporar la urgenta este un document de calatorie ce iti permite tranzitarea sau calatoria in tari ce se afla in afara Uniunii Europene, eliberat in regim de urgenta, de regula in aceeasi zi in care se depun actele si care are valabilitate restransa de 1 an de la data eliberarii. Acest tip de pasaport nu ingradeste cu nimic titularul fata de pasaportul electronic obisnuit, cu exceptia termenului de valabilitate care este mai redus.

Pasaport

Ce documente trebuie prezentate la solicitarea pasaportului temporar la urgenta?

Atunci cand va prezentati la serviciul pasapoarte al politiei din localitatea de resedinta trebuie sa aveti pregatit un dosar cu actele necesare. Dosarul trebuie sa contina copie dupa cartea de identitate si, bineinteles sa ai documentul original asupra ta pentru a putea fi realizata conformitatea cu originalul, pasaportul anterior, in cazul in care ai avut un pasaport, dar a expirat si chitantele care atesta plata taxelor specifice acestui tip de pasaport.

In situatia in care sunteti din provincie, insa locuiti si lucrati in Bucuresti, iar timpul nu va permite sa mergeti in localitatea de resedinta pentru a solicita eliberarea pasaportului temporar la urgenta sau pentru a-l ridica, trebuie sa completati o declaratie suplimentara in acest sens pentru a va putea fi eliberat pasaportul in Bucuresti.

Ce taxe trebuie sa platesc pentru pasaportul temporar eliberat la urgenta?

Taxele pentru pasaportul temporar la urgenta se achita la CEC Bank, asemenea taxelor pentru orice tip de buletin. Atunci cand soliciti eliberarea unui pasaport temporar la urgenta trebuie sa achiti taxa de pasaport in valoare de 100 de lei, taxa pentru urgenta in valoare de 100 de lei si taxa consulara in valoare de 32 de lei.

Pentru a fi eficient si a nu pierde timp cu drumurile la politie si statul la cozi pentru solicitarea de informatii, informeaza-te si mergi la ghiseu cu dosarul complet si taxele platite pentru a-ti fi eliberat pasaportul temporar la urgenta.

Lasati un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.