Stiri Evenimente Logo

Cautare

Categorii Administratie Publica Afaceri/ Business Arta/Cultura Educatie IT&C Monden/Lifestyle ONG Politic Religie Sanatate Social Sport Turism

Minisite

Black Hat
Filme documentare, spoturi TV, fotografie, filme de prezentare, evenimente, campanii sociale

Suportul victimelor violenţei prin abordarea discriminării multiple

Iasi 21 Decembrie 2016Institutul de Medicină Legală Iași, în parteneriat cu Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară Iaşi şi Fundaţia Hedda din Norvegia finalizează proiectul Suportul victimelor violenţei prin abordarea discriminării multiple, proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 - CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Scopul proiectului este protejarea eficientă a victimelor violenței pe baza de gen supuse discriminării multiple prin îmbunătățirea demersului specialiștilor care oferă servicii directe acestora precum și instituțiilor guvernamentale, non-guvernamentale și publicului larg din regiunea Moldovei.

« Proiectul a vizat promovarea participării comunităţii pe plan regional, pentru a contribui la protejarea persoanelor victime ale discriminarii multiple, capacitând atât instituţiile guvernamentale cât şi ONG-urile să conlucreze în acest domeniu, dezvoltand o abordare cât mai cuprinzătoare în asistarea victimelor discriminarii multiple şi promovând schimbarea socială. », susţine Prof. Dr. Diana Bulgaru Iliescu, director IML Iaşi.
În timpul proiectului s-au realizat:
INSTRUMENTE UTILE ÎN ASISTAREA VICTIMEI VIOLENTEI
A. Studiu privind identificarea nevoilor specifice ale grupului ţintă vis-ŕ-vis de de abordarea persoanelor victime ale violenţei şi posibil supuse discriminării din perspectiva de gen, vârstă, etnie, statut social.
B. Studiu comparativ privind discriminarea multiplă a victimelor violenţei din perspectiva legislaţiei în vigoare în România şi Uniunea Europeană şi în statele donatoare.
C. Un manual de bune practice privind suportul victimelor violenţei domestice prin abordarea discriminării multiple
CAMPANII MEDIA ŞI EVENIMENTE DE PROMOVARE A PROIECTULUI ÎN REGIUNEA MOLDOVEI
A. Campanie media de conştientizare privind riscul discriminării multiple a victimelor violenţei – VictimAssist. Campania şi-a propus să atragă atenţia asupra abuzurilor la care sunt supuse victimele violenţei şi să semnaleze riscul de discriminare pe baza de gen, vârstă, etnie, statut social şi dizabilitate, ce dublează statutul deja vulnerabil al victimei violenţei.
B. Evenimente oficiale de lansare şi promovare a proiectului, evenimentul de lansare a studiilor şi manualului de bune practici. La aceste evenimente au fost invitaţi reprezentanţi din toate instituţiile şi organizaţiile cu responsabilităţi în abordarea cazurilor de victime ale violenţei şi rezolvarea cazurilor de discriminare multiplă din judetele Iaţi, Vaslui, Botoşani, Suceava, Bacău, Neamţt, Focşani, Galaţi.
INSTRUIRI
A. Sesiuni regionale de instruire pentru profesioniştii din regiunea Moldovei. Au fost organizate patru sesiuni regionale de instruire, cu o participare de 300 de specialişti din regiunea Moldovei, dintre care 100 de medici legişti, servicii de urgenţă şi medici de familie şi 200 de membri in echipele multisectoriale din cele 8 judeţe (specialiști care lucrează cu victimele violenţei şi se confruntă cu cazuri de discriminare multiplă - ofiţeri de poliţie, jandarmerie, compartimente de combatere a violenţei în familie din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială și protecţia copilului, ONG-uri active în domeniu, reprezentanţi ai serviciilor de probaţiune, criminaliști, autorităţi locale, personalul adăposturilor şi al centrelor de consiliere pentru victime şi agresori etc.).
B. Module de informare permanentă. Un program permanent lunar de instruire a fost deschis tuturor profesionistilor, cuprinzand module de curs oferite gratuit tuturor specialiştilor dar şi studenţilor la Drept, Medicină, Ştiinte sociale, voluntarilor şi unor cadre didactice care sunt interesate de aspectele de prevenire şi intervenţie în cazurile de discriminare multiplă.
« În lipsa unui punct de referire comun în comunitate pentru cazurile de asistenţă a femeilor victime ale violenţei a fost nevoie să creăm unul. Astfel, activitatea de preluare, referire şi consiliere psihologică pentru cazurile care impun ajutor de urgenţă a fost dirijată către Institutul de Medicină Legală Iaşi – prin introducerea unui serviciu permanent deservit de doi psihologi care au asigurat alternativ asistenţa victimelor violenţei, iar asistența juridică a victimelor a fost asigurată de avocații colaboratori ai
Fundației Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, care au oferit acest serviciu pro-bono » , declară Laura Albu, preşedinte executiv al Fundaţiei CMSC.
Proiectul iniţial a fost prelungit prin implicarea unui nou partener - Hedda Foundation din Norvegia. Colaborarea cu această organizaţie a permis explorarea experienţei şi expertizei norvegiene şi transpunerea acelor tipuri de proceduri relevante pentru practica din România în lucrul cu victima violenţei – cu precadere pentru lucrul pe aspecte privind dubla discriminare, acolo unde experienţa din România este limitată.
Astfel, în activităţile proiectului a fost inclus un workshop de bune practici din Norvegia. La lucrări au participat 40 de specialişti care au avut astfel posibilitatea să se instruiască în ceea ce priveşte intervenţia pe cazurile cu care se confruntă şi vor putea să aplice metodologii noi de lucru multisectorial.
În seria de activităţi bilaterale, cei doi parteneri români, IML Iaşi şi Fundaţia CMSC au făcut o vizită de analiza comparativă pe tipuri de intervenţii în echipă multidisciplinară la sediul partenerului norvegian, la Oslo.
Vizita a avut rolul de a clarifica aspectele care pot fi incluse în manualul de bune practici, de a oferi vizite la diversele servicii și instituţii care oferă asistenţă victimelor violenţei pe bază de gen şi de a crea cadrul pentru dezvoltarea unor iniţiative viitoare comune între România şi Norvegia în asistenţa victimelor violenţei pe bază de gen şi asistenţa în cazuri de discriminare multiplă.
“Cred că proiectul nostru deja contribuie evident la promovarea unei implicări sociale mai puternice a specialiştilor în lupta împotriva violenţei. De asemenea, cred că instrumentele de lucru elaborate în cadrul proiectului vor fi utile profesioniștilor care lucrează cu victime ale violenţei şi discriminării multiple. “, declara prof. dr. Diana Bulgaru Iliescu.
Versiunea print a stirii Versiunea print Versiunea pdf
Stire din: Social
Date de contact

imliasi@yahoo.com
victimassist.eu
 

Inregistrare »

Utilizator: Parola: Retine-ma

Inregistrare Am uitat parola

Cum postez un eveniment Cum postez o stire

Abonare alerte
Termeni si conditii Contact Harta Site rss feeder © 2006-2007 StiriEvenimente